top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMadeleine Lodeweges

#7 2021 Stevig staan in intense situaties/ Boekenblog voor schoolleiders


Stevig staan in intense situaties

Balans in je leiderschap met Embodied Learning

Paula Kolthof, (2021). Amsterdam: Boom.

https://www.embodiedlearning.nl/


Intense situaties beleven we allemaal, niet alleen in onzekere Covid-tijden. In het onderwijs sta je vaak onder tijds- en of werkdruk en is het lastig om aan alle verwachtingen en doelen te voldoen. Hoe houd je dan balans met jezelf, in je team of organisatie?

Paula Kolthof is al decennialang trainer en coach van teams en leidinggevenden. Ze heeft uit verschillende bronnen een unieke aanpak ontwikkeld: Embodied Learning. Bij Embodied Learning draait het om authentiek aanwezig zijn, dieper luisteren en waarachtig spreken. Paula heeft haar unieke aanpak gevormd uit onder andere inzichten van Theory U, NLP, systemisch werk, Social Presencing Theater. Het gaat om lichaamsgericht leren in persoonlijk leiderschap. In dit boek deelt ze haar inzichten en methode op pakkende wijze.


Je persoonlijk leiderschap versterken door je bewust te zijn van de signalen van je hoofd, hart en buik; luister aandachtig en versterk de verbinding met jezelf en de ander in teamprocessen.

Embodied presence door echt aanwezig te zijn met:

  • De kwaliteit van stiltes

  • Verschillende manieren van luisteren

  • Het innemen van je eigen plek door gebruik van de leiderschapsassen

  • Ruimtebewustzijn

  • Stress

  • Oefenen met luistercirkels (NB sluit aan op blog: #6 Deep Democracy)

Stap voor stap maakt Paula je bewust van je lichaam en wat dat te vertellen heeft. De intelligentie van je lichaam kan een stevig kompas worden door je bewust te zijn van emoties, stress, kracht en aandacht. In elk hoofdstuk wordt een apart onderdeel toegelicht en vervolgens kan je deze met oefeningen ervaren. Juist door te oefenen leer je de intelligentie van je lichaam "kennen". Aanvullend is er ook materiaal op haar website. Stevig staan in intense situaties is vooral een oefenboek wat (h)eerlijk leest en boeit met herkenbare voorbeelden. Wanneer je het nog praktischer wil ervaren dan zijn de workshops en opleidingsmogelijkheden van Paula een verrijking voor body en mind.


Ervaringsgericht werken met de "kennis" van je lichaam is verrijkend en waardevol of in de woorden van dit boek: Embodied Learning brengt balans in je leiderschap.

 

Voor de (school)leider die meer dan kennis van zaken en empathie wil inzetten. Juist het bewust zijn van je eigen lichaam geeft veel informatie waardoor je beter en effectiever in verbinding kan komen met jezelf en de ander.

 

25 weergaven

Comments


bottom of page