top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMadeleine Lodeweges

#1 2021 Natriltijd /Boekenblog voor schoolleiders


Terugbuigen na de storm

Riet Fiddelaers-Jaspers (2020 Circle Publishing, Heeze)

Met een voorwoord van Jacob van Wielink

De boeken van Riet Fiddelaers ken ik eigenlijk alleen beroepshalve als docent levensbeschouwing en schoolleider zoals "Als een ramp je school treft". Belangrijke naslagwerken bij rouw en verlies. Ik ken de fases van rouwverwerking (Kubler Ross) uit de theorie en praktijk maar had nog nooit van Natriltijd gehoord. En toch... bij de aankondiging van het boek raakte de titel me en kon ik daar zoveel bij voorstellen en voelen.

De titel zegt eigenlijk alles al.


Natriltijd is een prachtig boekje om langzaam te lezen. Over de tijd vooraf, tijdens en vooral na een storm in je leven zoals verlieservaringen van een dierbare, werk, gezondheid, gevoelens bij de pandemie. Elk hoofdstuk eindigt met een aantal reflectievragen en doe-suggesties die je helemaal naar je eigen situatie kan aanpassen en mee kan nemen in je eigen natriltijd.


Wat het boekje ook tot een persoonlijk kleinood maakt zijn de verhalen van mensen die in de storm (verlies) staan en hoe zij daar mee omgaan.

Het nodigt mij uit om mijn eigen stormschade onder de loep te nemen en, momenteel het verlies van werk (2018) in een ander perspectief te plaatsen en het meer aan te nemen.

Herkenbare en helpende thema's:

  • Omgaan met ongemak

  • Overleven is niet stromen maar stokken

  • Secure base

  • Containen is niet uit elkaar vallen maar jezelf beschermen tegen invloeden van buitenaf. Voor kinderen ligt hier een belangrijke rol bij de ouder.

  • Trauma ligt op de loer wanneer je het gevoel hebt geen regie meer te hebben en tijdsbesef en structuur wegvallen.

  • Organiseer je eigen leven; creeer structuur, tijdsbesef, voorspelbaarheid, eigen ruimte en vergroot deze ruimte mentaal (letterlijk en figuurlijk), wees in verbinding (naast of bij iemand zijn; niet om over te pakken maar om te verbinden), kom in beweging (fysiek: wandelen, yoga, sport)

Het boekje is mooi uitgegeven doordat de teksten omgeven worden door inspirerende quotes en gedichten.


Wanneer we geplet zijn als druiven kunnen we niet denken aan de wijn die we ooit zullen worden,

Henri Nouwen


Je kunt veel dingen niet beinvloeden. Maar je kunt altijd je eigen houding kiezen.

Joseph Oubelkas


Niets zal eeuwig duren,

En waarom dat soms moeilijk is?

De achternaam van verandering

Is niet zelden ook verlies

Henri-Louis Bergson

 

Natriltijd is een inspirerend boekje voor de schoolleider die meer inzicht en oefening wil krijgen in met name persoonlijke kwaliteiten na verlies, trauma bij zichzelf, medewerker(s), leerling(en) of in de organisatie

 
 

153 weergaven

Comments


bottom of page